Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-07@06:46:55 GMT

گورکی و ایران

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۰۲۳۸۹

گورکی و ایران

ماکسیم گورکی زمانی که روس‌ها در ماجرای اولتیماتوم شوستر به مرزهای ایران سرازیر شدند و استان‌های شمالی ما را به‌زور و با خونریزی اشغال کردند، بار دیگر صدای اعتراضش را بالا برد و حکومت کشورش را نکوهش کرد.

به گزارش ایران اکونومیست، روزنامه اعتماد نوشت: «ماکسیم گورکی دشمن رژیم تزاری بود و هیچ فرصتی را برای ابراز این دشمنی از دست نمی‌داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از خاندان رومانف نفرت داشت؛ نه فقط برای آن چه آنان با روسیه و مردمش کرده بودند که برای تصویری که از این کشور به دنیا نشان می‌دادند. در یکی از نامه‌هایش نوشته بود ما با حکومتی سروکار داریم که نه احترام به فرد و فردیت را می‌فهمد، نه حق و حقوق مردم را می‌پذیرد و نه کمترین دغدغه‌ای برای اجرای عدالت دارد؛ حکومتی که زیر سایه‌اش جز ظلم و شرارت اتفاق دیگری نمی‌افتد و جایی برای رشد عواطف انسانی باقی نمی‌ماند.

گورکی با همین نگاه، همه کنش‌ و واکنش‌های حکومت تزاری را تفسیر می‌کرد و معترض ستم‌ها و زشتی‌های رومانف‌ها بود. حتی زمانی که روس‌ها در ماجرای اولتیماتوم شوستر به مرزهای ایران سرازیر شدند و استان‌های شمالی ما را به‌زور و با خونریزی اشغال کردند، او بار دیگر صدای اعتراضش را بالا برد و حکومت کشورش را نکوهش کرد. نامه‌ای به یک هیات انگلیسی واقع در لندن به نام «هیات بررسی ایران» نوشت که چندی بعد، در چنین روزی از آوریل ۱۹۱۲ در روزنامه آمریکایی هاواییان گازت (Hawaiian Gazette) منتشر شد. نوشت: «من معتقدم که اقدامات دولت روسیه در ایران، جدا از غیر انسانی بودن آن نسبت به مردم ایران، برای مردم روسیه در سراسر کشور زیانبار است. بعید است این امکان باشد که از طریق محاکمه نظامی یا اعدام بتوان بازار تجاری ایران را به نفع سرمایه روسی تضمین کرد و اطمینان دارم که دولت روسیه با این ددمنشی نابخردانه خود در حال شکل‌دادن یک دشمن جدید سازش‌ناپذیر ایرانی در برابر مردم روسیه است.»

بخش نخست حرف‌هایش درست بود. در آن روزها، بسیاری از ایرانیان خودشان دیگر کالاهای روس را نمی‌خریدند و هر چیزی را که به نوعی به روسیه ارتباط داشت تحریم کرده بودند. اما بخش دوم حرف‌هایش نه نادرست که ناقص بود زیرا ایرانیان از مدت‌ها پیش از زمان جنگ‌های قفقاز و جدایی شهرهای شمال ارس، روس‌ها را دشمن بزرگ می‌دیدند.

گورکی در ادامه نوشته بود حکومت روسیه با این تجاوز، آبروی تمدن اروپایی را برد و بذر ضدیت با آن را در خاک ایران پاشید: «از خودم می‌پرسم چه چیزهای گرانبها و چه اصولی از فرهنگ اروپایی توسط دولت روسیه به درون سرزمین‌های تحت اشغال خود، همچون خیوه و بخارا در آسیای مرکزی برده شده است؟ حاکمیت روسیه چه اثرگذاری خاص و باارزشی می‌تواند بر ایران باستانی بگذارد؟ اکنون دولت روسیه در اروپا به عنوان تنها حامی اصول قدرت خودکامه شناخته می‌شود که پیش از این، شرق، ویرانگری آن اصول را بازشناخته است.»

نوشت شاید در ایران بازاری برای کالاهای تولید روسیه پیدا شود اما حکومت تزاری با این روشی که در پیش گرفته و سیاستی که به اجرا گذاشته است، به چیزی بیشتر از فروش همین‌ها نمی‌رسد. «سرانجام، من فکر می‌کنم تصرف ایران در جهت منافع روسی نبوده است بلکه به خاطر دودمان رومانف‌ها بوده تا با اهدای ضمیمه جدید قلمروشان به مردم خویش، سیصدمین سالروز استقرار خود را در روسیه گرامی بدارند. این سیصدمین سالگرد در واقع وهمی بیش نبوده و این پیشکش همانا شوربختی را برای مردم روسیه به ارمغان خواهد آورد و نمی‌توان باور کرد ایران با این برده‌سازی که بر آن سایه انداخته است، کنار بیاید.»

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: ماکسیم گورکی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: ماکسیم گورکی دولت روسیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۰۲۳۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دعوت آلکنو از بدنساز ایرانی برای حضور در تیم والیبال زنیت

به گزارش خبرگزاری مهر، بعد از اینکه ولادیمیر آلکنو، سرمربی پیشین تیم‌های ملی والیبال روسیه و ایران به دنیای مربیگری بازگشت و هدایت تیم زنیت سن‌پترزبورگ را بر عهده گرفت، از مهدی خباز بدنساز ایرانی به عنوان مربی بدنسازی دعوت کرد تا در این تیم حضور داشته باشد.

آلکنو ۵۷ ساله در ۳ مقطع، سرمربی تیم ملی روسیه بود و توانست با این تیم در یک فینال رویایی مقابل برزیل، قهرمان المپیک ۲۰۱۲ لندن شود. آخرین باری که آلکنو روی سرمربیگری تیمی را بر عهده داشت، سال ۲۰۲۱ و تیم ملی ایران بود. زنیت سن‌پترزبورگ در فصل گذشته لیگ برتر روسیه در مکان ششم ایستاد.

کد خبر 6098400 سیده فرزانه شریفی

دیگر خبرها

  • مهندسی معکوس این سلاح کلیدی آمریکایی در ایران؟!
  • دعوت آلکنو از بدنساز ایرانی برای حضور در تیم والیبال زنیت
  • قطار ترانزیتی روسیه به مقصد هندوستان وارد کشور شد
  • پیش بینی ۲۷ سال پیش برژینسکی درمورد ایران که درست از آب درآمد
  • بارش برف سنگین در روسیه (فیلم)
  • تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت!
  • تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت؛ واقعی یا کیک؟
  • برنامه افزایش صادرات ایران‌خودرو به روسیه در سال ۱۴۰۳
  • تخفیف نجومی ایران برای فروش نفت واقعی است؟
  • آلکنو سرمربی تیم والیبال زنیت شد